Pages

Thursday, September 10, 2009

Sambungan resipi kerepek & kekacang 2

(resipi dibuat oleh Noraini Adnan - dicilok daripada mag aku tahun 2005)

7-KEREPEK MANIS GULA SERBUK

Bahan:
230 g. tepung serbaguna
125 ml. santan pekat
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula kaster
Gula serbuk secukupnya
Minyak untuk menggoring

Cara membuat:
1 Gaulkan tepung, santan, garam dan gula.
2 Apabila sebati dan telah menjadi doh yang lembut, canai dan potong persegi kecil yang sama besarnya.
3 Biarkan selama 1-2 jam.
4 Panaskan sedikit minyak dan goring garing.
5 Toskan minyak dan apabila menghidang, taburkan gula serbuk dan ratakan.
6 Simpan kedap udara atau hidang.

8-KEREPEK CENDAWAN

Bahan:
345 g. tepung serbaguna
180 ml. santan pekat
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil rempah kari atau rempah kurma
1 sudu kecil perisa ayam
1 sudu kecil serbuk bawang putih
60 g. hirisan cendawan kering (dibersihkan)
Minyak untuk menggoring

Cara membuat:
1 Uli tepung bersama santan dan semua perasa hingga menjadi doh lembut.
2 Ambil sedikit doh dan gulung. Hiris nipis dan ketepikan.
3 Panaskan minyak dan goring hirisan doh hingga keemasan.
4 Alihkan dari api dan toskan minyaknya.
5 Cendawan juga digoring garing dan digaul bersama kerepek tadi dan hidang sebagai pembuka selera.

9-KEREPEK TOMATO DAN ROSEMARY JEJARI PINTAL

Bahan:
230 g. tepung serbaguna
125 ml. santan pekat
Sedikit garam
2 sudu besar tomato sos
1 sudu besar herba rosemary kering (ada dijual dipasaraya)
Minyak untuk menggoring

Cara membuat:
1 Tuang santan kedalam tepung dan masukkan sedikit garam, sos tomato, rosemary dan uli hingga menjadi doh lembut. Tambah sedikit tepung atau santan jika perlu.
2 Canai nipis dan potong jejari panjang. Pintal jejari ini dan keringkan diatas dulang pembakar.
3 Panaskan minyak dan goring hingga keemasan.
4 Alihkan dari minyak dan toskan minyaknya.
5 Hidang didalam bekas panjang atau simpan kedap udara.

10-KUDAPAN PITA BEREMPAH

Bahan:
3 keping roti pita
1 sudu besar rempah kari serbuk
1 sudu besar perisa ayam serbuk
½ sudu besar bawang putih serbuk
½ sudu besar cili serbuk
Sedikit garam dan serbuk lada hitam
Minyak untuk menggoring

Cara membuat:
1 Roti pita dibelah dua dan dipotong ‘wedges’ kecil.
2 Panaskan minyak dengan api sederhana dan goring roti pita hingga keemasan.
3 Toskan minyak dan ketepikan.
4 Campurkan semua rempah, garam dan serbuk lada sulah.
5 Taburkan keatas roti pita dan gaul rata.
6 Simpan kedap udara atau hidang sebagai pembuka selera.

11-KEREPEK PAPRIKA PEDAS

Bahan:
345 g. tepung serbaguna
180 ml. santan pekat
1 sudu kecil garam
2 sudu besar serbuk paprika
1 sudu besar pes cili
1 sudu besar sos cili
Minyak untuk menggoring

Cara membuat:
1 Masukkan semua bahan kecuali minyak kedalam tepung dan gaul serta uli rata hingga menjadi doh yang lembut.
2 Gulung sedikit doh dan hiris nipis.
3 Panaskan minyak dan goring hingga garing dan keemasan.
4 Simpan kedap udara atau hidang segera.

12-KRIPI PARSLI HIJAU

Bahan:
230 g. tepung serbaguna
125 ml. santan pekat
Sedikit garam2
tangkai daun parsli
1 sudu kecil serbuk kurma
½ sudu kecil serbuk perasa
½ sudu kecil serbuk keju

Cara membuat:
1 Uli tepung, santan, garam dan semua bahan kecuali minyak.
2 Canai nipis dan hiris halus.
3 Panaskan minyak dan goring hirisan tepung hingga garing dan keemasan.
4 Toskan minyak dan hidang sebagai makanan ringan atau simpan kedap udara.

No comments: